Hareket Atölyesi Topluluğu cv

Hareket Atölyesi Topluluğu/ Movement Atelier Company


Hareket Atölyesi, Zeynep Günsür tarafından 1999 yılının Kasım ayında kurulduğundan beri farklı yaşlardan ve altyapılardan gelen kişilerin her türlü bedenle, farklı disiplinler içinde  araştırma çalışmaları yaptıkları bir atölyedir. Süreç içinde profesyönel bir topluluk haline gelmişlerdir. Araştırmaların merkezinde bedenler ve hareket olsa da; insana ait her türlü ifade üzerine odaklanan gösterimleri; mekan/mimari-ses/müzik-hareket/dans-metin/edebiyat-film/medya alanlarının karşılaşmasından da yararlanıyor. Bu çalışmalar öncelikle bedenlerin kendi içsel tarihi ve hafızasına dayanıyor; yani zihinsel açıklık, fiziksel yetkinlikten önce geliyor. Hareket Atölyesi Topluluğu, ihtiyaçtan doğan kullanımlar, ihtiyaçtan doğan sanat üzerine düşünüyor ve üretmeye devam ediyor. Atölye’nin bir diğer amacı; katılan herkes için farklı yaratıcı alanlar oluşturabilme niyetidir.  Dolayısıyla her beden kendi araştırma süreci içindedir ama bunu ortak bir alanda paylaşır. Ortak üretimlerini hareket tiyatrosu olarak tanımlayan Hareket Atölyesi Topluluğu, Çağdaş Gösteri Sanatları Girişimi (ÇGSG) derneği kurulduğundan itibaren kapanana kadar üyesi olmuştur.

Movement Atelier has been formed by Zeynep Günsür in Nov.1999. It is a performing company continuously working with people from different backgrounds and with different bodies from ranging ages. In the process they became a proffesional performing company. Their projects concentrating on the body and its expressions use different disciplines. The encounter of space-architecture/ sound-music/ movement- dance/text- literature/ film-media is experimented in various levels. These projects primarily focus on body’s own history and memory. In a way, mental openings and conduct comes before the physical. The atelier continues to dwell into the need of creation in the field of performing arts. It also attempts to inititate different areas of creative research for each individual artist who participate in the company. Therefore each individual artist involves in her own research and share it in a common ground. They define the outcome of this common ground as “movement theater”. Movement Atelier has been a member of Contemporary Performing Arts Initiation Association (ACPAI) from the beginning until the closure of the association.




H.A.Topluluğu/ Movement Atelier Company: 


Sibel Günsür

1940 Biga doğumlu Sibel Günsür, babasının subay oluşu nedeniyle Anadolunun çeşitli kentlerinde ilkokul ve ortaokulu okuduktan sonra Ankara Kız Lisesi'nden mezun olur. Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Alman Filolojisi Bölümünü bitirir. Sonrasında iki sene Almanya'da mütercim tercüman olarak çalışır ve yabancılar için Almanca hocalığı yapar. Türkiye'ye dönüşünden sonra İç İşleri Bakanlığı'nda mütercim tercüman olarak çalışır ve Alman Kültür Derneği, Polis Koleji ve Enstitüsünde Almanca hocalığı yapar. 1967-1985 yılları arasında İstanbul'da Beşiktaş Atatürk Deneme Lisesinde hocalığa devam eder. 1990-2005 yılları arasında da Boğaziçi Üniversitesinde Almanca hocalığı yapar ve yaş haddinden emekli olur. 1999 yılından itibaren Hareket Atölyesi Topluluğu ile sanatsal çalışmalarına başlamış ve halen devam etmektedir.


Leyla Okan

1958 İstanbul doğumlu Leyla Okan, 1989-95 yılları arasında Resim atölyesine devam ederek sanat tarihi çalışmaları yapar. 1996-2002 yılları arasında sanat tarihi ve felsefe disiplinlerinden beslenerek çağdaş sanat çalışmaları üretir. 2005'den itibaren görsel sanat alanında yaptığı araştırmaları modern dans, beden ve performans sanatı ile birleştirir. Hareket Atölyesi Topluluğu'na 2008'de katılır ve o günden beri toplulukta hem yaratıcı oyuncu-performansçı olarak yer alır hem de çalışmaların kostüm ve nesne tasarımlarını yapar. Leyla Okan, 1993-2011 yılları arasında çeşitli karma ve kişisel sergiler açmış, 2016 yılında İKSV 20. Tiyatro Festivali yapımlarından biri olan E.MÜLTECİ.COM'un kostüm ve nesne tasarımlarını yapmıştır.


Gülsu Okay

1957 de  Devrek te doğdu. 1966 – 1992 tarihleri arasında Almanya da yaşadı. Darmstadt  Fachhochschule für Architektur da İç Mimari ve Frankfurt Johann Wolfgang  Goethe Universitesinde Sosyal Pedagoji Bölümlerini bitirdi. Frankfurt şehrinde Tanz-und Theaterwerkstatt okulunda  modern -çağdaş dans ve Ausdruckstanz (dışavurumcu dans) eğitimlerine katıldı . 1986 da Fe Reichelt tarafından kurulan Tanztheater Fe Reichelt  topluluğunun yaratıcı bir üyesi olarak çalıştı. Sosyal Pedagoji mesleğinin yanında Tanz-und Theaterwerkstatt  bünyesinde Tanztherapie Fortbildung eğitimini  tamamladı. 1992 de Türkiye ye döndü. 1993 yılında İstasyon Sanat Merkezi nde Plastik Sanatlar eğitimine başladı ve çeşitli sergilerde yer aldı. Görsel Sanatlar alanında  Sanat Tarihi-Felsefesi ve Çağdaş Sanat seminerlerine katılarak devam etti. 1999 yılında Zeynep Günsür tarafından kurulan Hareket Atölyesi Topluluğunun kuruluşundan itibaren yaratıcı bir üyesi olarak çalışmalarına devam etmekte.


Gizem Soysaldı

1984 İzmir doğumlu Gizem Soysaldı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Çocuk yaşlarda başladığı tiyatro çalışmalarına Şahika Tekand Studio Oyuncuları'nda devam etti. Birçok özel tiyatroyla tiyatro festivallerine katıldı. Asiye Nasıl Kurtulur, Ayı, Açık Pencere, İadesiz Taahhütsüz, aHHval, Kül-Kadın, oynadığı oyunlardan bazılarıdır. 2008'den beri Hareket Atölyesi bünyesinde sahne çalışmalarına devam etmektedir. Gizem, 'İstanbul Aku Datang', 'F Tipi Film', 'Sürgün' gibi uluslararası ve yerli birçok filmde yer aldı. Televizyonda son olarak kendi tasarladığı 'Tel Dolap' programını sundu. Oyunculuk, sunuculuk ve yapımcılık kimliklerini birarada yürütmekte ve televizyon, sinema ve tiyatro alanlarında yaratıcı süreçlere devam etmektedir.

Ece Ulutan 
1980 yılında İstanbul’da doğdu. 1999’da İtalyan Lisesi ile Özel Yıldız Alpar Bale Okulu’ndan eş zamanlı olarak mezun oldu. Yedi yıl boyunca Yıldız Alpar Bale Okulu’nda eğitmen olarak çalıştı. Binnaz Dorkip, Selçuk Borak ve Aysun Aslan’ın koreografilerinde dans etti. Yükseköğrenimini Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Seramik bölümünde tamamladı. 2001-2003 yılları arasında Tanju Yıldırım’ın Arjantin tangosu derslerine devam etti ve çeşitli gösterilerde yer aldı. 2006 ve 2007 yıllarında Aspat Dans Platformu’na katıldı ve Deniz Alp, Ayfer Zeren, Uğur Seyrek gibi değerli eğitmenlerden dersler aldı. 2005-2011 yılları arasında Cem Ertekin yönetimindeki Çağdaş Bale Topluluğu’nda aktif bale ve sahne çalışmalarını sürdürdü. 2010 Avrupa Kültür Başkenti-Dans Platformu kapsamındaki Yerel Seçki’de, Handan Ergiydiren’in ‘Keşke Bir Masada Oturabilseydik’ adlı koreografisinde Emre Olcayla sahne aldı. 2000 yılından beri daimi olarak bale öğretmenliği yapan Ece Ulutan  2009’da Esra Akyatan ile ‘Kii3dört Bale, Dans ve Müzik Kursu’ nu kurdu. Halen sahne çalışmalarını da sürdüren Ece Ulutan, kii3dört’te ve çeşitli kurumlarda dans ve beden perküsyonu eğitmenliği, çocuklarla yaratıcı resim ve video çalışmaları da yapmaktadır. 2003 yılında katıldığı Zeynep Günsür yönetimindeki Hareket Atölyesi Topluluğuyla halen çalışmakta ve sahne almaktadır. 

Zeynep Günsür Yüceil

1968 Yılında İstanbulda doğan Zeynep Günsür Yüceil; lisansını 1989’da Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışır. 1990-91 yılları arasında,  Milli Eğitim Bakanlığının verdiği bursla, Hindistan / Delhi üniversitesi’nde gösteri sanatları ve kültür üzerine araştırma çalışmaları yapar. 1995 yılında Londra Middlesex Üniversitesi Gösteri Sanatları Bölümü’nden yüksek lisans derecesini alıp, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümünde doktorasını tamamlar. 1998-99 ders yılını TÜBA araştırma bursuyla, New York Üniversitesi Middle Eastern Studies Bölümü’nde araştırma yaparak geçirir. Halen Kadir Has Üniversitesi Tiyatro Bölümünde ve Film ve Drama YL Programında ders vermeye devam etmektedir. Süreç içinde YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Modern Dans Programında, Bilgi Üniversitesi Gösteri Sanatları Yönetiminde ve Yeditepe Sanat Yönetimi Programlarında dersler vermiş, Uluslararası bir dans network’ü olan DBM’de çalışmış,  Türkiye’de Çağdaş Gösteri Sanatları Girişimi Derneği’nin kurucuları arasında yer almış ve yönetim kurulunda çalışmıştır. Hareket ve bedenle ilgili çalışmalarına, 1986 yılında Geyvan McMillen’la başlayan Günsür, Boğaziçi Modern Dans Klübü’nü kurup, mezun olana kadar koreografi çalışmaları yapmıştır.1991 yılında, arkadaşları ile birlikte Yeşil Üzümler Hareket Tiyatrosunu oluşturup, projeler üreten Günsür, 2000 yılından beri kurucusu olduğu Hareket Atölyesi Topluluğu ile farklı yaşlar ve altyapılardan gelen bir ekiple; hareket tiyatrosu alanında disiplinler arası bir anlayışla beden, hafıza, kurgu üzerine çalışmaktadır.








Projeler / Projects:

2000- Müsamere 1, Roxy Club, İst. / Show 1, Roxy Club, İst.

2001- Müsamere 2, Roxy Club, İst. / Show 2, Roxy Club, İst.
2001- “Keşke”, Naturel Festivali, TÜYAP, İst. / “If only”, Naturel, TÜYAP, İst.
2001- “Ağustos”, Palm Court Hotel, Ayvalık / “August”, Palm Court Hotel, Ayvalık

2003- “Ülke” , performans filmi (İF kısa film festivali), İst. / “Country” , performance film (İF Short Film Festival), İst

2003- “Kesişmeler 1”-Naz Erayda ile birlikte-, Lütfi Kırdar Kongre Salonu, İst. / “Intersections 1”- with Naz Erayda-, Lütfi Kırdar Stage, İst.

2004- “Kesişmeler 2”- Naz Erayda ile birlikte-, Roxy Club, İst. / “Intersections 2”- with Naz Erayda-, Roxy Club, İst.

2005-”Kesişmeler 3”- Naz Erayda ile birlikte-, Roxy Club,İst. / “Intersections 3”- with Naz Erayda-, Roxy Club,İst.
2005- “Ülke/Yol-culuk”- EU-Türkiye Kültürel İlşkiler Forumu (Darphane-i Amire), İst. / “Country/Journey”- EU-Turkey Cultural Relations Forum (Darphane-i Amire), İst.
2005- “Ülke/Yol-culuk”- Cihangir Festivali-AçıkAlan (Cihangir), İst. / “Country/Journey”- Cihangir Festival-OpenSpace (Cihangir), İst.

2006- “Ülke/Yol-culuk/Hafıza” (Antakya Çağdaş Sanat Buluşması kapsamında), Antakya / “Country/Journey through Memory” (Antakya Contemporary Arts Meeting), Antakya
2006- “Ülke/Yol-culuk/Hafıza” (IETM/İst. Toplantısı kapsamında), (Nnaco/Stüdyo), İst. / “Country/Journey through Memory” (IETM/İst. meeting), (Nnaco/Stüdyo), İst.

2007- “İnsan(lık) Hali” (İstanbul Dans Festivali-DBM Toplantısı kapsamında), İst. / “Human(ly) Condition” (İstanbul Dance Festival- DBM Meeting), İst.
(Garajİstanbul Programı), İst. / “Human(ly) Condition” (Garajİstanbul), İst. 
            
2008-2010 “İnsan(lık) Hali” (0090 Kunstenfestival), Antwerp / “Human(ly) Condition” (0090 Kunstenfestival), Antwerp
(Garajİstanbul Programı), İst. / (Garajİstanbul Programe), İst.                              
(Üniversitelerarası Tiyatro Festivali), Adana / (University Theater Festival), Adana
(Çanakkale Festival), Çanakkale, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti “Black/North SEAS” (Karadeniz ve Kuzey Denizi/DENİZLER) Projesi Festivali, İstanbul Modern, İstanbul / (Istanbul 2010 Europe Cultural Capital “ Black-North Seas” Project Festival
 Istanbul Modern, Istanbul)

2009-2012: “aHHval”, Mayıs 2009, iDANS Festivali/“cirCUMstances,  iDANS Festival,  May, 2009, İst.) / Mayıs 2010, 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali (17th International Istanbul Theater Festival), Nisan 2011, Uluslararası Temp D’image Festivali, İstanbul / International Temp D’Image Festival, Istanbul; Şubat 2011, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi, Uluslararası Melez Festivali, Dortmund, Almanya/ Istanbul 2010 Europe Cultural Capital Project, International Hybrid Festival, Dortmund, Germany
Nisan 2012, İstanbul Gösteri Sanatları Platformu- Perform 2012- Uluslararası Gösteri Sanatları Örnekleri, SAHNE Kadir Has, İstanbul / April 2012, İstanbul Performing Arts Platform, Perform 2012- International Performing Arts Selection, SAHNE Kadir Has, Istanbul


2013-2016  Kül-Kadın/ Cind-Woman, “work in progress” gösterimi: İKSV Salon- 2013, , İzmir Uluslararası Tiyatro Festivali, (İzmir International Theatre Festival) 6 Aralık 2015; SAHNE Khas- 2014- Haz., 2016




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

eser künyeleri